Genealogia lui Lovendal
search
top

Familia Barnovschi

-9,977 views-

Miron_Barnovschi

Cel mai cunoscut ascendent al familiei boiereşti Barnovschi pe linie masculină este Toma Barnovschi, staroste de Cernăuţi care probabil a avut ca moştenitor (cu excepţia cazului în care ar fi fost identic cu „Barnovschi” de mai jos) pe:

A.1)  Barnovschi, †01.03.1567, înmorm. Mănăst.Voroneţ, hatman al Moldovei, 1c.Marica Herţea, 2c.Salomia

 • B.1)  Dumitru Barnovschi, mare postelnic a Moldovei, †1626, înmorm.Biserica Sf.Ilie (sat Toporăuţi, ţinutul Cernăuţi, Ucraina), 1c.Elisafta, 2c.fiica castelanului de Cameniţa-Przerembschi
 • C.1)  Teodosia Barnovschi, 1c.Vasile Lozonschi (†01.11.1613, ucis de nobilul polon Jan Chanski; cumnatul lui Ieremia Movilă Vodă; 2c.Nicoriţă (mare vornic al Moldovei, †1628; se spune că ar fi fost ucis de Miron Barnovschi Vodă pentru că ar fi ctitorit Biserica Nicoriţă – Iaşi, din fondurile bisericii Barnovschi Iaşi)
 • C.2)  Maria Barnovschi, 1c.Gligore Bucium (vornic al Moldovei, staroste de Putna), 2c.Ionaşco (vornic al Moldovei)
 • D.1) Mihăilaşco (după 2c.)
 • C.3)  Sârbca Barnovschi, c.Gavrilaş Mateiaş (†înainte 08.03.1652, mare logofăt al Moldovei)
 • Miron_BarnovschiC.4)  MIRON BARNOVSCHI VODĂ, †Constantinopol 02.07.1633 (tăiat capul la ordinul sultanului pentru că a cerut domnia Moldovei din nou), domnitorul Moldovei (01.1626-08.1629), 1c.Antimia Vartic, 2c.fiica lui Radu Mihnea Vodă; ziditorul Biserica Sf.Ilie (sat Toporăuţi, ţinutul Cernăuţi, Ucraina) şi Mănăst.Barnovschi (Iaşi)
 • C.5)  Aniţa Barnovschi, †în.1636, c.Gheorghe Roşca (vistiernic al Moldovei)
 • B.2)  Ana Barnovschi, c.Simion Jora (†în.1606, vornic al Moldovei)

14 Comentarii

 1. Letaal says:

  felicitari pentru munca depusa la aceasta geanealogie a familiilor boieresti din tarile romane. Eu le citesc de fiecare data cand le expui

 2. A girl from this world says:

  Multumim pentru publicare! Sunt foarte informative, mai ales ca altfel de lucururi sunt rare! Le citesc cu multa placere!

 3. admin says:

  A girl from this world, ma bucur ca-ti plac.

 4. admin says:

  Letaal, iti multumesc si tie.

 5. lucian .scripca says:

  E F INTERESANT CE SCRIEI
  MAR INTERESA DACA ATI PUTEA SA VEDETI CARE SUNT ASCENDENTII FAMILIEI “SCRIPCA” DIN POMIRLA SI ALTE COMUNE DIN JUR
  DIN JUD BOTOSANI ,DIN CATE STIU EU AR FI VORBA DE UN POLONEZ CARE SA STABILIT IN ZONA DIN CAUZA PROGOANEI TARULUI
  AM INTELES CA SBARCA-SCRIPCA BARNOVSCHI ESTE UNA DIN CEEA CARE AR PUTE FI UNA DINTRE RUDELE MELE INDEPARTATE . MULTYUMESC

 6. admin says:

  Da, am auzit de familia Scripca. Se va publica, dar ai, te rog, multa rabdare.

 7. Cecilia Sherban,QLD says:

  Stimate domn,in anul 1950 eram eleva in cl a VI-a la Ceentrul Scolar 5-7 si 8 (fosta Liceul Iulia Hasdeu.cu un an mai mare ,in cl a VII-a era eleva ofetita inaltuta ,IRINA BARNOVSCHI.Ea era la internat dar nici nu mai tin minte cum de ne-am imprietenit.Cred ca prin cartile ce le citeam in recreatii.Dupa cum ,tot asa,mi-am facut multe prietene.De la alte fete,care o ocoleau ,am aflat ca tatal ei a murit in inchisoare ca detinut politic si ,intr-o zi,intalnidu-ne dupa ore in zona Lipscani ,a acceptat sa-mi faca o vizita dar m-a rugat ca intai sa trecem pe la libraria din coltul Str.Lipscani(sa fii fost libraria Cartea Romanesca),pentru ca ea are de primit rechizite caci incepuse anul scolar.Si mi-a spus ca tatal ei a lucrat acolo si colegii sai au hotarat sa o ajute sa termine scoala,mama ei neavand pensie.Desigur ,ca nu intrebi de ce iti este tatal la inchisoare sau de ce a fost arestat.Cat de mica eram,eram obisnuita cu arestarile ce se faceau in acele vremuri si chiar cumnatul mamei ,chestor de poliie fusese arestat in procesul intentat Bisericii Catolice din Ro pt spionaj.Din pacate,povestindu-mi mamei mele de ce am intarziat,biata de ea s-a inspaimantat ca nu cumva prietenia cu Irina sa-mi cauzeze la scoala,eu fiind orfana de rasboi,mic-burgheza si cu unchiul arestat si de care din 1947 nu mai stiam nimic.Dar Irina dupa un an s-a transferat la alt liceu si,peste ani,intr-o revista “Femeia” am vazut o fotografie a ei intr-o cabina de teatru impreuna cu actrita Tantii Cocea a carei eleva era.
  Cum pe scena nu a ajuns,trag concluzia ca s-ar putea sa fii emigrat.Sa fie Irina mea o descendenta a familiei domnitorului Barnovschi omorat de turci la Istambul ?Iar dvs,domnule,sincere felicitari pt acest f.interesant site si pt activitatea dvs.in varii domenii.

 8. admin says:

  Stimata dna Cecilia,

  Va multumesc in primul rand pentru felicitari. In al doilea rand, in mod categoric trebuie ca acea fetita (Irina Barnovschi) trebuie sa fi fost descendenta familiei Barnovschi. Din pacate, eu nu detin toate informatiile pentru a alcatui arbori genealogici completi. Asa ca mi-ar prinde bine orice informatii detinute de cei care au facut parte din aceste familii.

 9. ghizela says:

  acum m-am lamurit si cu Turnul lui Barnovschi din Iasi!

 10. Costin Moldovan says:

  Felicitări pentru lucrare!
  Sunt unul dintre membrii fondatori ai Asociaţiei Culturale FIII SATULUI URICANI, comuna Miroslava, judeţul Iaşi, care a propus denumirea “Miron Barnovschi” pentru şcoala din acest sat, precum şi denumirea uneia dintre străzile acestei locaslităţi.
  Vă voi contacta.

 11. paul laurentiu predescu says:

  in hrisoave contemporane domnitorul miron voda barnovski e trecut barnovski movila…stiind repetatele inrudiri dintre familiile principale si cele colaterale..se pot cauta urmasi ai familiei barnovski in randul movilestilor..desi din cate stiu adevarata familie movila este stinsa in zilele noastre..dar..nu se stie ..pot exista surprize..

 12. paul laurentiu predescu says:

  nu stiu exact,..dar posibil ca familia barnova din moldova si basarabia..sa fie identica sau chiar la originea barnovskilor.

 13. Mihai-Alin Pavel says:

  O mica completare: Vechea familie Barnovschi (si Movila-Barnovschi) nu avea legatura cu familia Barnovschi din secolele XIX-XX. Aceasta din urma se numea initial Vasiliu, devenita apoi Barnoschi (si din cana in cand Barnovschi, prin confuzie).
  Familia cred ca s-a stins foarte recent, dar nu sunt foarte sigur. Aka nu mai stiu – sincer – daca ultimul Barnoschi are copii sau nu. Parca da??

 14. LEPMULER ANGELA says:

  Ma numesc Angela si sint nascuta in Sighetu Marmatiei jud.Maramures, tatal meu se numea Barnovschi Vasile si a fost nascut in Lipovat Vaslui in 16.12.1933, din pacate el nu mai este printre cei vii.

Lasati un comentariu