Genealogia lui Lovendal
search
top

De la mare hatman al cazacilor, Bogdan Hmelniţki, la marele profesor universitar Petre Bogdan

-7,712 views-

Petru_BogdanPetre Bogdan, născut în anul 1873, este considerat a fi creatorul şcolii româneşti de chimie fizică. Printre cercetările sale, amintim cele privind starea de disociere la acidul azotic, polimerizarea lichidelor, viteza sunetului în lichide, constituţia solidelor pe baza teoriei cinetico-moleculare. A găsit o nouă relaţie privind tensiunea superficială şi a stabilit o formulă pentru calcularea diametrului moleculelor în faza lichidă. În 1926 a fost ales academician, iar timp de 6 ani a fost şi rectorul Universităţii “Al.I.Cuza” din Iaşi.

Munca sa ilustră a fost apreciată tocmai de Svante Arrhenius, laureat al premiului Nobel, pentru cercetările sale în domeniul mobilităţii ionilor de potasiu. Să nu uităm că Petre Bogdan a fost bunicul lui Ioan Petru Culianu (1950-1991), mare profesor de filosofie şi religie.

Dar puţini ştiu faptul că cei doi iluştri reprezentanţi ai României (Petre Bogdan şi Ioan Petru Culianu) sunt urmaşii lui Bogdan Hmelniţki, mare hatman căzăcesc, care a fost pentru ucrainieni şi un mare erou naţional. Fiul lui Bogdan Hmelniţki, Timuş, s-a însurat cu fiica lui Vasile Lupu, Ruxandra, iar cei doi au avut o descendenţă printre care putem ajunge la marele profesor universitar Petre Bogdan (puteţi vedea întreaga genealogie în acest articol: http://www.genealogie.lovendal.ro/familia-timus/)

4 Comentarii

 1. Ervin says:

  lovendal, nu faci şi genealogia ta? ar fi tare 🙂

 2. admin says:

  Nu inca, pentru ca inca mai lipsesc cateva spite.

 3. A girl from this world says:

  daca ajungi mai departe de stra-stra-stra e bine! Ca pe cea esentiala si-o cam stie fiecare!

 4. ruxy says:

  http://www.ziarullumina.ro/articole;1762;1;3757;0;Palatul-nefericitei-domnite-Ruxandra.html
  Nu am gasit nici in “Trecute vieti de doamne si domnite”, nici in alta lucrare documentata, referiri la cei doi gemeni rezultati din scurta casatorie a domnitei Ruxandra cu Timus Hmelnitki. Mi-ati putea indica o lucrare autorizata care sa-mi ofere informatiile necesare?

Lasati un comentariu